Tehnika pravilnog pranja zuba i korišćenja zubnog konca

Tehnika pravilnog pranja zuba i korišćenja zubnog konca

PRANJE ZUBA

Redovno i detaljno pranje zuba je veoma važno u prevenciji bolesti zuba i obolenja desni. Najbolje bi bilo kada bi zube prali posle svakog obroka, zato što bakterije iz hrane počinju da deluju na zube posle prvog minuta nakon što smo završili obrok. Pranje zuba nije komplikovano, ali postoji ispravna i progrešna tehnika pranja zuba.

 

PRAVILNO PRANJE ZUBA

KORAK 1
Četkica treba da stoji pod uglom od 45 stepeni u odnosu na Vaše zube. Usmerite vlakna četkice tamo gde desni prelaze u zube. Radite to pažljivo (posebno u početku dok ne savladate tehniku) uz kružne pokrete, u gornjoj vilici na dole i u donjoj vilici na gore. Nemojte trljati prejako zato što dolazi do oštećenja desni (dovoljno je godinu dana agresivnog pranja zuba pa da oštecenje desni postane vidljivo).

Tehnika pravilnog pranja zuba

KORAK 2
Morate oprati sve površine na svakom zubu. Površinu zuba ka obrazu, površinu zuba ka jeziku i na kraju povrsinu zuba kojom žvaćete.

KORAK 3
Nemojte žuriti sa pranjem. Pranje zuba bi trebalo da traje najmanje 2-3 minuta, probajte da merite vreme.

Tehnika pravilnog pranja zuba

KORAK 4
Pokušajte da promenite uobičajeni redosled pranja zuba. Većina ljudi pere zube uvek istim redosledom. To znači da uvek ista mesta ostaju neoprana. Probajte da promenite redosled pranja.

Tehnika pravilnog pranja zuba

KORAK 5
Uvek birajte četkicu sa mekim vlaknima, pravi izbor četkice je vrlo bitan. Izaberite četkicu cija Vam veličina i oblik dozvoljava da doprete do zuba na kraju zubnog niza. Postoji mnogo vrsta četkica, pa se možete konsultovati sa svojim stomatologom koji je najbolji izbor za Vas. Preporuka je da četkicu zamenite na svaka 3 meseca.

 

KORIŠĆENJE ZUBNOG KONCA

Zubnim koncem uklanjate bakterije i plak do kojih je nemoguće doci zubnom četkicom. Ukoliko ne koristite konac znajte da niste oprali vise od 1/3 površine zuba.
Zubni plak je glavni uzrok obolenja desni, to je nevidljivi bakterijski film koji se skuplja na Vašim zubima svakog dana. Potrebno je između 24-36 sati da se plak pretvori u kamenac, koji se posle može očistiti jedino profesionalnim čišćenjem u ordinaciji.
Koristite konac najmanje jednom dnevno čime smanjujete tu mogucnost. Kada uđete u rutinu korišćenja konca svakodnevno, kasnije će Vam biti lakse da ga koristite npr. dok gledate TV ili slušate muziku.

 

KAKO KORISTITI ZUBNI KONAC

KORAK 1
Dužina konca koja Vam je potrebna je otprilike 20-40 cm (proizvođači kažu i više, ali nije potrebno) u stvari sve zavisi od Vaše spretnosti.

Tehnika pravilnog korišćenja zubnog konca

Obmotajte konac oko Vašeg kaziprsta ili srednjeg prsta obe ruke istovremeno i ostavite oko 5 cm izmedju Vaših ruku.

KORAK 2
Provucite konac izmedju zuba, savijte ga da ima izgled slova "C" u nivou baze zuba, a zatim nežno uvucite ispod nivoa desni i onda vratite konac od desni ka vrhu zuba-ponovite 2-3 puta.

Tehnika pravilnog korišćenja zubnog konca

KORAK 3
Morate biti sigurni da ste koristili konac sa obe strane svakog zuba. Nikako nemojte zaboraviti "zadnje" zidove Vaših poslednjih zuba.

KORAK 4
Zube treba prati tek nakon korišćenja zubnog konca, to je najefikasniji metod za prevenciju obolenja zuba i desni.

 

PROBLEMI KOD KORIŠĆENJA KONCA

Desni vrlo često umeju da krvare kada pocnete da koristite konac, ali to krvarenje obično prestane posle par dana. Ukoliko ne prestane obratite se Vašem stomatologu. Takođe konac često hoće da se iskida ukoliko zakačite stare plombe ili iskrzane ivice zuba. Probajte sa drugom vrstom konca, ukoliko se on i dalje kida posetite svog stomatologa, da bi utvrdio uzrok njegovog pucanja i eventualno zamenio ili korigovao neku plombu.

* Preporuka kanadske dentalne asocijacije

Back to top